Historie

Het initiatief van de Rijksuniversiteit Groningen waarin onderzoeksreizen voor bedrijven worden aangeboden bestaat al meer dan 30 jaar. International Business Research vindt haar oorsprong in 1988. Destijds was de studievereniging BIG van de Faculteit van Bedrijfskunde de eerste studievereniging in Nederland die een onderzoeksreis naar een ‘emerging market’ buiten Europa organiseerde. Dit project heette indertijd ‘International Study Project’. Dit eerste project had twee bestemmingen; Indonesië en Singapore. Het ISP vertrok elk jaar met één groep van 24 ouderejaarsstudenten die op maat gemaakt onderzoek uitvoerde in koppels van twee. Zij werden geselecteerd op hun vaardigheden, motivatie en academische resultaten. Gedurende het project werd de kwaliteit gewaarborgd door twee professoren en een uitgebreide Raad van Advies waarin diverse mensen uit het bedrijfsleven plaatsnamen. In totaal heeft de BIG 18 reizen georganiseerd.

In 1992 organiseerde de EFV, de studievereniging van de Faculteit van Economische Wetenschappen ook een eerste onderzoeksreis welke vertrok naar Argentinië. In dit eerste jaar werd het project afgesloten met een symposium waarin de bevindingen welke opgedaan waren in het buitenland gepresenteerd werden. Dit gedeelte is in de rest van de jaren tijdens dit project achterwege gelaten om zo alleen te focussen op het uitvoeren van marktonderzoek. Ook tijdens dit project vertrok één groep van 16 tot 20 studenten naar één opkomende economie om hier marktonderzoek te verrichten. Twee docenten waarborgden de kwaliteit van dit onderzoek welke uiteindelijk ook werd beoordeeld met een cijfer. In totaal heeft het EFV 14 reizen uitgevoerd.

In 2007 is de faculteit der Economische Wetenschappen gefuseerd met de faculteit Bedrijfskunde waarna ook de twee verschillende studieverenigingen gefuseerd zijn in de EBF; de Economische en Bedrijfskunde Faculteitsvereniging. Hiermee zijn ook de twee onderzoeksprojecten samengevoegd wat resulteerde in IBR; het International Business Research. Verschillende aspecten van beide reizen zijn hierin samengekomen en de beste aspecten van beide projecten zijn destijds samengevoegd. Zo ontstond er een project waarin elk jaar twee reizen naar een verschillend continent vertrokken. Tijdens deze reizen verrichten 20 studenten op maat gemaakt onderzoek voor Nederlandse bedrijven met een brede internationale ambitie. Beide landen tellen 20 onderzoekers, 5 bestuursleden en 2 docenten. In de loop der jaren zijn er extra aspecten aan het project toegevoegd zoals het speciale onderzoeksvak welke in 2015 speciaal is ontwikkeld voor IBR. De studenten die mee gaan op reis volgen het vak “Research Projects in Emerging Markets” welke wordt gedoceerd door Janny Hoekstra, een professor werkzaam voor de Rijksuniversiteit Groningen die zelf al zes keer het onderzoeksproject heeft begeleidt.

Contact

Adres:
Nettelbosje 2, 9747 AE, Groningen

E-mail: info@ibrgroningen.nl

IBR Maleisië & Vietnam: 
050 - 363 3167

Meer contact info